Baz Luhrman

 

”Alle er frie (til å bruke solfaktor)”


oversatt av Dag Sigurd Mæle

 

Kjære avgangselev (og i særdeleshet Skagaelev 75/76 - 00/01).

 

Bruk solfaktor.

 

Hvis jeg kunne gi deg bare ett tips for framtida, så måtte det bli solfaktor. Den gunstige langtidseffekten av solfaktor er blitt bekreftet av vitenskapsmenn, mens resten av mine råd ikke har noe mer pålitelig grunnlag enn min egen mangslungne erfaring. Jeg vil gi deg disse rådene nå.

 

Gled deg over din ungdommelige kraft og skjønnhet. Nei, det er forresten ikke så nøye. Du kommer ikke til å fatte denne kraften og skjønnheten før de har bleknet. Men stol på meg: Om 25 år vil du se på gamle bilder av deg selv og minnes på en måte du ikke er i stand til å begripe nå, hvor mange muligheter som lå foran deg og hvor fantastisk du egentlig så ut. Du er slett ikke så tjukk som du tror.

 

Det er ingen grunn til å bekymre seg for framtida. Eller, du kan bekymre deg, men vit da at å bekymre seg er omtrent like effektivt som å prøve å løse ei algebralikning ved å tygge Hubba Bubba. De virkelige vanskelighetene i livet ditt vil mest sannsynlig være ting som aldri streifet ditt bekymrede sinn, av den typen som slår deg ut på en doven tirsdags ettermiddag.

 

Gjør en ting hver dag som skremmer deg.

 

Syng.

 

Ikke vær hensynsløs mot andre menneskers hjerter. Ikke finn deg i at andre mennesker er hensynsløse mot ditt hjerte.

 

Bruk tanntråd.

 

Ikke tull bort tida di på sjalusi. Noen ganger er du foran, andre ganger er du bak. Løpet er langt og til syvende og sist er det bare deg selv du kjemper mot.

 

Husk komplimentene du får. Glem fornærmelsene. Hvis du lykkes med dette, vil jeg gjerne vite hvordan.

 

Ta vare på dine gamle kjærlighetsbrev. Kast de gamle bankutskriftene.

 

Tøy ut.

 

Ikke føl deg skyldig om du ikke vet hva du ønsker å gjøre med livet ditt. De mest interessante menneskene jeg kjenner, visste ikke da de var 22 år gamle hva de ville gjøre med sine liv. Noen av de mest interessante 45-åringene jeg kjenner, vet det fortsatt ikke.

 

Sørg for å få i deg mye kalsium. Vær snill med knærne dine. Du vil savne dem når de er borte.

 

Kanskje kommer du til å gifte deg, kanskje ikke. Kanskje vil du få barn, kanskje ikke. Kanskje du kommer til å skilles når du er 45,  eller du danser kanskje fugledansen på din 75. bryllupsdag.

 

Uansett hva du gjør, ikke gratuler deg selv for mye. Ikke bebreid deg selv for mye heller. Valgene du gjør er like mye tilfeldigheter. Det samme gjelder alle andres valg.

 

Gled deg over kroppen din. Bruk den på så mange måter du bare kan. Ikke vær redd for den eller for hva andre måtte synes om den. Den er uansett det mest fantastiske instrumentet du noen gang kommer til å eie.

 

Dans, selv om du ikke har noe annet sted å gjøre det enn i din egen stue.

 

Les bruksanvisningene, selv om du ikke følger dem.

 

Ikke les skjønnhetsblad. De vil bare få deg til å føle deg stygg.

 

Sørg for å bli kjent med foreldrene dine. Du vet aldri når de kan være borte for godt.

Vær vennlig mot dine søsken. De er den beste forbindelsen til fortida di og samtidig de menneskene som mest sannsynlig kommer til å holde kontakten med deg i framtida.

 

Forstå at venner kommer og går, men hold fast ved noen få og kjære. Jobb hardt for å minske geografiske avstander og avstander i livsstil, for jo eldre du blir, jo mer trenger du de menneskene du kjente da du var ung.

 

Bo i New York en gang, men reis din veg før den gjør deg hard. Bo i California en gang, men flytt før du blir for mjuk av det. Reis.

 

Aksepter visse ugjendrivelige sannheter: Prisene vil stige. Politikerne vil flørte med deg. Du også kommer til å bli gammel. Og da vil du fantasere om at da du var ung, da var prisene fornuftige, politikerne var edle og barna respekterte de som var eldre.

 

Respekter  de som er eldre enn deg.

 

Ikke forvent at noen andre skal understøtte deg økonomisk. Kanskje kommer du til å nyte godt av et støttefond. Kanskje blir du godt gift. Men du vet aldri hvor lenge det varer.

 

Ikke rot for mye med håret ditt, ellers vil det se ut som 85 når du er 45.

 

Vær påpasselig med hvem sine råd du kjøper, men vær tålmodig med dem som gir dem. Å gi  råd er en form for nostalgi, omtrent som å fiske fortida opp fra søpla, børste av den, male over de stygge delene og resirkulere den for mer enn den er verdt.

 

Men stol på meg når det gjelder solfaktor